Ensimmäinen viikko meni kuin siivillä ja samalla 25% tästä urakasta on jo suoritettu. Oli kyllä todella opettavainen viikko.  Perjantaina oli ensimmäinen iltavuoro ja se erosi merkittävästi aamuvuorosta. Ennen sitä ehdin hyvin lukea Kliininen hoitotyö-kirjaa ja tuli ihan heureka-fiilis! Palaset loksahtelivat kohdilleen kun viimein oli jotain konkreettista mihin yhdistää kirjatietoa. Kuin sattuman oikusta luin myös ortostaattisen testin tekemisestä ja kun se mainittiin raportin aikana pysyin ihan kärryillä. Pegasos liihotteli mukana (ulos- ja sisäänkirjauskin tuli nähtyä) ja se paljasti akilleen kantapäänsä; tässä potilaskeskeisessä sähköisessä dokumentointijärjestelmässä ei ole omaa välilehteä läheisille, vaikka he ovat/voivat olla erittäin suuri voimavara. Kirjatakseen myös tämän osa-alueen on käytettävä kiertoteitä ja mentävä toisten osa-alueiden puolelle. Lisäksi pääsin ohjaajani V:n valvonnassa pistämään subkutaanisti enoksapariinia. Hänen ohjeistaessaan käteni eivät edes tärisseet, mutta huomasin mitä minulle Twinrixin (a- ja b-hepatiittirokote) antanut terveydenhoitaja tarkoitti tylpällä neulalla. 

Oli myös aikaa keskittyä yhteen meille annettuun oppimistavoitteeseen eli osaston mahdollisiin projekteihin. Viriketoiminta on tärkeänä painopisteenä ja toimintaterapian lisäksi myös kaikkia osaston hoitajia kannustetaan sellaisia pitämään. Olin ajatellut, että voisin sään ja potilaan voimien salliessa lähteä pienelle ulkoilulenkille mielellään sellaisen ihmisen kanssa, jolla ei ole lähellä asuvia sukulaisia tai tuttavia. Tälle ei välttämättä ole tarvetta (ihanan monella on aktiivisia omaisia tai sitten kunto ei tätä mahdollista) ja muutenkin ideaalitilanteessa viriketoiminta tapahtuisi pienryhmässä. Niinpä kaavailen nyt, että jos kiinnostuneita löytyy voisin pitää piirtämishetken ja pohjaksi vaikka ottaa aiheeksi lempiasian tai -eläimen. Tosin ei auta syöksyä päätä pahkaa tähän; kiinnostuksen lisäksi täytyy tarkistaa tarvikkeet ja se, onko esim. toimintaterapialla lähiaikoina ollut jotain läheltä liippaavaa ja jos oli niin miten se sujui. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Ensi viikolla pääsen todennäköisesti myös näkemään osaston fysioterapeutin työtä, tutustumaan paremmin ergonomisten apuvälineiden kuten kattotuolin käyttöön ja ehkä kuntoutusmeetinginkiin.

Potilaan ohjausta tajusin tapahtuneen viikon mittaan kuin varkain siirtymisissä ja lauantaina sain ruksattua mental check listiini myös kohdan "kun tuttavat alkavat kysellä sinulta sairauksiin liittyviä asioita". En syyllistynyt opiskelijoiden helmasyntiin eli diagnosointiin vaan annoin vain ohjausta ja osasin kertoa myös riskeistä, jota infektiosta voi seurata jos sitä ei saada kuriin. 

____________________________________________________________________________________________________

Viikon rivit:

Resonium, Klexane, Pegorion

Aquacel, Mepore, Mepilex sacrum, Prontosan, Medihoney, Sorbact

Jokerina Granulox (uutena potentiaalisena haavanhoitotuotteena, ei vielä käytössä osastolla)

Ja sokerina pohjalla viikon ei-toivottu lemmikki (ei myöskään onneksi todettuna osastolla, mutta elää ja voi koko maailmassa aivan liian hyvin):

 

 MRSA, tuttavallisemmin marsu    20150301_091711.jpg